17.10.2015

Omul demolat de Alfred Bester


Se pare că citesc mai cu spor atunci când sunt răcită, decât când mi-e bine, dar având în vedere că așa măcar îmi mai țin și eu blogul în viață, nu mă pot plânge decât de faptul că respir cam greu.

În anul 2301, crimele sunt practic imposibile, dar cineva va răsturna situația... Omul demolat este probabil primul roman SF pe care-l citesc în cunoștință de cauză (și nu e ya) și l-am cumpărat la întâmplare, doar pentru că mi-a plăcut acea primă propoziție a acestui paragraf, scrisă și pe spate. Acum când mă gândesc, am făcut o alegere foarte bună.

Ceea ce îmi place foarte mult în unele cărți fantasy/sf este că nu ne este explicată lumea, nu ne sunt date la gură toate informațiile necesară pentru a înțelege cum funcționează societatea prezentată, ci mai degrabă primim piese dintr-un puzzle, pe care noi ca cititor după trebuie să-l rezolvăm. Ador asta, îmi ridică interesul de 10 ori mai mult și citesc și cu mai multă atenție, pentru că pe lângă imaginat întâmplări, am și de înțeles concepte noi. Omul demolat a fost exact tipul acela de carte: un întreg univers, cu planete știute sau imaginate, cu atât legi vechi, dar și noi, și o nouă tipologie de oameni foarte interesantă. Lumea creată a fost pe placul meu, iar ideea ce stă la baza acestei cărți este una bună.

Stilul de scris este alert, se potrivește cărții și nu m-am simțit nici o secundă plictisită; te prinde. Personajele principale mi-au plăcut, mi-a plăcut și dinamica dintre ei, dar și cu celelalte personaje și, puțin stupid, dar începusem să țin cu personajul negativ al poveștii. Însă, am fost plăcut surprinsă de cât de simpatici mi-au fost. Există și multe dialoguri care au fost de-a dreptul hilare și m-au făcut să râd.

Problema mea cu această carte, în schimb: misoginismul. Este adevărat, este o carte apărută acum ceva timp în urmă, dar tot nu cred că scuză în vreun fel folosirea personajelor feminine doar ca dame de companie, fete ușuratice, îndrăgostite lulea sau nebune. Plus, la un moment dat, există o relație care mie doar mi-a întors stomacul pe dos, pentru că dădea puțin într-un fel de pedofilie și nu, scuze, nu e stilul meu.

Dar, una peste alta, mi-a plăcut Omul demolat. A venit cu o tonă de idei interesante și care mi-au plăcut foarte mult, iar ca și concept, întreaga carte revoluționează. Poate că este și faptul că este abia prima (din multe viitoare, sper) din cărțile SF citite, deci nu prea am termen de comparație, dar cred că merită. Și în caz că sunteți și voi începători ai genului, pot spune că această carte este un loc destul de bun să începi, pentru că este foarte ușor de înțeles tot ce se petrece la nivel de nou științifico-fantastic.

3.5/5

Există, și au existat, numeroase lumi și societăți, fiecare întreținând iluzia mândră a unicității în spațiu și timp. Au existat nenumărați oameni, suferind de aceeași megalomanie; oameni care s-au închipuit inegalabili, de neînlocuit, irepetabili. Vor apărea și mai mulți... mai mulți, plus o infinitate. Aceasta este istoria unui asemenea timp și a unui asemenea om...

- Data viitoare când strig la tine, strigă și tu. De ce să se distreze numai unul?

Esența delictului nu se schimbă niciodată. Conflictul dintre infractor și societate există în fiecare epocă, cu victima drept miză. Iar ABC-ul conflictului cu societatea rămâne același. Fii agresiv, brutal, cutezător și nu vei da greș. În fața acestor calități, societatea nu are apărare.

Realitatea aparține minții. Ești ceea ce gândești.

Fiecare individ are cinstea și etica proprie și, atâta vreme cât le respectă, cine o să-l arate cu degetul?

Îl voi omorî pe ucigașul din tine, deoarece îl admir pe sfânt.

Nu am putut să dau o notă fixă: este o carte care merită mai mult de 3, dar mai puțin de 4, iar cam asta e tot ce am putut să fac. Îmi cam pierd talentul la a scrie recenzii și mă supără un pic, dar ăsta este riscul nechefului, pentru că nici măcar nu sunt așa de ocupată, încă, cu clasa a 12-a.

2 comentarii:

  1. Sună foarte interesantă cartea, cred că o s-o trec şi eu pe lista mea de cărţi ce vreau să le cumpăr :3

    RăspundețiȘtergere
  2. Și eu sunt începătoare a acestui gen și pot să spun că recenzia ta punctează tot ce trebuie știut. Pare o carte bună de pus pe lista de to-read. :D

    PS: ai primit o leapșă aici http://mybookbasket.blogspot.ro/2015/10/leapsa-de-toamna-autumn-book-tag.html

    RăspundețiȘtergere